大家好呀,全靠FB的當年今日功能提醒好耐冇喺體路打Blog了~ 今次想同大家分享一下啱啱今年四月去美國LA之旅。呢一次LA之旅緣起Kobe宣佈今年常規賽完結之後將會退休,我就「的起心肝」一定要去主場睇一次!如果唔係老咗一定會後悔!(誇張)

20160629-01huipuitak20160629-02huipuitak可惜呢場對熱火嘅比賽Kobe只上陣咗9分鐘,得2分就退下火線,幸好場比賽精彩,打加時最後更贏埋,係本季Lakers史上最差球季(17勝65負)中其中一場勝仗。

20160629-03huipuitak

其實我都係第一次睇NBA,因為之前去美國都係Off-Season。

今次除了睇Kobe之外,亦都有計劃地安排幾乎每晚都去睇波,不過就唔單止係NBA喇!例如有NHL (National Hockey League),即係冰上曲棍球。

20160629-04huipuitak

係咪好熟面口?冇錯!因為呢度都係Staples Center!前一晚打完NBA,跟住果晚就已經換晒整個場的Setup!

接住仲有MLB(Major League Baseball)美國職棒聯盟,呢一場係LA打吡(LA Dodgers對LA Angels)季前熱身賽,相比起之前NBA同NHL毫無冷場嘅緊湊節奏,MLB相對慢好多,問起當地人,佢哋回答其實棒球球迷其實都係志在幾個朋友去飲啤酒食熱狗吹水,事關棒球每一球每一回合都係分開來,出現全壘打,絕對係趕得切反應過來望,而令觀眾屏息靜氣、最期待的畫面,莫過於滿壘時攻守雙方的大鬥法。

露天的室外球場,那種空間感對於香港人是很陌生的!

露天的室外球場,那種空間感對於香港人是很陌生的!

20160629-06huipuitak

身為排球愛好者又點少得去睇排球,不過美國未有職業排球聯賽。好彩撞正臨走之前最後一晚有一場NCAA大學排球賽,場面雖然冷清好多,而水平上亦比起以前睇過的國家級比賽低,但係都令我大開眼界。

20160629-07huipuitak後記
其實一直都會喺電視、電腦上睇波,現場睇當然係另一種感覺。商業化的職業聯賽,球場每一角落每一秒都是商機,成件事根本就好似睇演唱會咁,係一門娛樂生意。大鄉里出城,少見多怪,有怪莫怪。

Print Friendly, PDF & Email

Comments