網上設計圖片

網上設計圖片

如果入樽係籃球場上最震撼嘅畫面,咁「穿針」就一定係最美妙嘅旋律。20多碼,起手,Chop一聲,籃球應聲入網,何等爽快!不過,要「穿針」,就要射波;要射波,就會炒粉。而講到炒粉,就不得不提「籃框殺手」-高比拜仁。

雖然單論Win Shares (勝利貢獻值),高比仔今季完全比唔上同位置嘅「罰球王」-James Harden,但作為紫金軍團嘅精神領袖,此位近十年來嘅「NBA第一SG」依然主動攬責,務求以得分拯救湖人!

經歷上季嚴重膝傷之後,呢位球隊「大佬」嘅射失率已高達60%,平均射23球都入唔夠10球,對於佢呢啲球王級別嘅明星嚟講,絕不容易。

今早對灰熊,高比就26射中10,chok夠16球「鐵」,生涯累積13,421球missed shot,超越塞爾特人名宿John Havlicek,榮登「炒粉榜」榜首。雖然最終湖人以102:107憾負主場出擊嘅灰熊,高比仍笑看此里程「悲」:「我冇留意呢味野喎。」盡顯球王風範。

以後,高比每射失一球,就會刷新「炒粉界」嘅紀錄!
而家,就讓我地一齊見證昨早破紀錄嘅一刻:

好,認真咁講,今季湖人班波,除左高比其他人得分能力實在唔高,連佢大傷過後依然要搏命搶分,其實真係難為咗佢……

利申:拜仁球迷,不過係德甲嘅拜仁

Print Friendly, PDF & Email

Comments