資料圖片

資料圖片

【體路專訊】港超聯球季已近尾聲,目前排聯賽榜第3位的冠忠南區,已著手為來季部署,主席陳文俊更向球迷大派定心丸:「球隊9成9人腳會留隊,實力一定不會差過今季!」

冠忠南區副主席黃焯添上周六大婚,除了球會全體職、球員之外,亦有其他港超友會教練及球員列席。陳文俊向傳媒透露組軍進展:「教練鄭兆聰一定唔會走,球員就9成9都會留效,續約都會加人工!比圖及蘇沙已續約,馬高斯本身簽咗年半⋯⋯只差基奧仲傾緊,其他外援都會逐步傾,相信唔會變太多,就算有都係一個起兩個止,睇教練需要,總之可以保證,一定唔會差過今季!」問及會否有本地球員加盟,他面有難色:「香港有幾多華人?好嘅都已經畀人簽咗,而且我哋又冇能力畀高價。」

與一些「無上限」班費球會相比,南區一向作風務實,陳文俊坦言,來季不會特別提高支出預算:「我哋季初同贊助商簽咗5季,大家有共識,每季班費唔會超過1000萬,唔想加重贊助商負擔;當然如果有需要的話,球會都會加碼,就好似今季簽入內田智也咁。」南區餘下球季除了足總盃準決賽(對傑志)及聯賽煞科戰(對香港飛馬),還要應付季後附加賽,但他承認球會目前未有能力參戰亞冠:「自己知自己事,亞冠距離差太遠。當然我哋無論咩比賽都會盡力打,但如果相比之下,我最想就係拎聯賽第3,畢竟南區喺頂級聯賽從未試過,而且分畀球員嘅獎金都會豐富啲!」

文:文森特

Comments